Wyświetl # |
|
|
|
|
Zwiń wprowadzenia
|
Dlaczego picie kawy niszczy planetę
Dlaczego picie kawy niszczy planetę
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przeciętny Fin spożywa ok. 10 kg kawy rocznie, czyli wypija średnio prawie 4 filiżanki dziennie. Według raportu INSE Research „Rynek kawy” z 2020 roku ponad 80% Polaków pije kawę regularnie, a spożywamy nieco ponad 2 kg kawy na osobę rocznie. Niewielu jednak ludzi zdaje sobie sprawę, jak wielki i destrukcyjny wpływ ma produkcja kawy na środowisko naturalne. Wśród licznych negatywnych skutków jej uprawy jednym z najbardziej alarmujących jest wylesianie, które prowadzi do poważnych konsekwencji dla ekosystemu i całej ludzkości.
|
03 Lut 2025 |
S.Z. |
Świąteczne jedzenie bez marnowania
Świąteczne jedzenie bez marnowania
Boże Narodzenie to czas radości, tradycji i wspólnego biesiadowania. Przygotowujemy różnorodne dania, by zadowolić bliskich, lecz często zostajemy z nadmiarem jedzenia. WSP „Społem” podpowiada, jak przemyślane planowanie, dzielenie się potrawami z innymi oraz odpowiednie przechowywanie zapobiegnie marnowaniu się żywności.
|
23 Gru 2024 |
S.Z. |
Pierogi - smak tradycji, który łączy pokolenia i kulturę
Pierogi - smak tradycji, który łączy pokolenia i kulturę
Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej magii i wspólnego spędzania czasu. W Polsce szczególne miejsce zajmują na wigilijnym stole, gdzie królują w swojej najbardziej klasycznej odsłonie – z kapustą i grzybami. To danie łączy pokolenia, przypominając o rodzinnych tradycjach i radości płynącej z dzielenia się posiłkiem z najbliższymi. Pierogi to jednak nie tylko polska specjalność – ich międzynarodowe odpowiedniki, takie jak włoskie ravioli, gruzińskie chinkali czy chińskie jiaozi, pokazują, że idea zamykania smaku w delikatnym cieście fascynuje ludzi na całym świecie. A jak widzi to danie jeden z najbardziej cenionych szef kuchni w Polsce? W warszawskiej Nucie, nagrodzonej dwukrotnie gwiazdką przez inspektorów Michelin, chef Andrea Camastra serwuje interpretację pieroga ruskiego – ciasto dim sum wypełnia suflet ziemniaczany z porem i Pecorino Romano.
|
20 Gru 2024 |
S.Z. |
Co zamawialiśmy najchętniej? Pyszne.pl podsumowuje 2024 rok
Co zamawialiśmy najchętniej? Pyszne.pl podsumowuje 2024 rok
Jakie potrawy zamawialiśmy w 2024 najchętniej, a jakie zdobyły w Polsce popularność? Co zjadaliśmy na śniadania, a co na obiady? Które wydarzenia sprawiły, że postanowiliśmy celebrować je ulubionym jedzeniem? Pyszne.pl prezentuje podsumowanie roku pełne apetycznych ciekawostek i analiz na temat stylu życia Polaków.
|
14 Gru 2024 |
S.Z. |
Nowe podejście do świąt: planuj, licz, kupuj eko i nie marnuj
Nowe podejście do świąt: planuj, licz, kupuj eko i nie marnuj
Zbliżamy się do świąt – czasu rodzinnych spotkań, pielęgnowania tradycji i często... nadmiaru jedzenia. Badania pokazują, że to właśnie tym w okresie marnujemy najwięcej żywności (1). Zwykle przyczyniają się do tego zakupy ponad potrzebę, niewłaściwe przechowywanie i niepilnowanie dat przydatności do spożycia (2). Odpowiedzią może być racjonalne planowanie, ale także – jak pokazuje badanie kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia 2” – wybór żywności ekologicznej.
|
14 Gru 2024 |
S.Z. |
Zimowe herbatki Herbapolu.
Zimowe herbatki Herbapolu. Przyjemnie rozgrzewające i pełne smaku
Picie zimowych herbatek to jeden z tych małych rytuałów, które mogą sprawić, że zimne, pochmurne dni wypełnią się prawdziwą przyjemnością. Co je wyróżnia? Wyjątkowy, owocowo-korzenny smak i cudowny aromat. Ich przygotowanie może być naprawdę proste, jeśli sięgniemy po kompozycje Herbapolu, który już od 75 lat mistrzowsko łączy to, co najlepsze z natury. Zimowe herbatki z linii Herbaciany Ogród to wspaniałe trio, idealne na obecną porę roku. Do dobrze znanych i lubianych wariantów, czyli Imbiru z pomarańczą i pigwą oraz Zimowego Sekretu, teraz dołączyła nowość – Śliwka z cynamonem.
|
29 Lis 2024 |
S.Z. |
Podróż po kulinarnej Francji: Śladami regionalnych specjalności
Podróż po kulinarnej Francji: Śladami regionalnych specjalności
Francja to prawdziwy raj dla miłośników dobrej kuchni, a każdy jej region oferuje niepowtarzalne doświadczenia kulinarne. Tamtejsze potrawy są odzwierciedleniem lokalnych tradycji, wysokiej dbałości o jakość składników oraz setek lat historii. Wędrując przez regiony Francji można odkryć nie tylko unikalne połączenia kulinarne, ale również niezwykłe opowieści kryjące się za każdym smakowym niuansem.
|
20 Lis 2024 |
S.Z. |
Żywność do odpadów? To odpada!
Żywność do odpadów? To odpada!
Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) obchodziliśmy jak co roku 16 października. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku. W 2024 roku Światowy Dzień Żywności obchodzony był pod hasłem „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości”.
|
26 Paź 2024 |
Dr inż. Sylwia Łaba |
Chleb, masło i ser – trio idealne!
Chleb, masło i ser – trio idealne!
Już na samo hasło „pajda chleba z masłem i żółtym serem” niejednej osobie natychmiastowo uaktywniają się ślinianki. Nic dziwnego - zapach świeżego chleba, rozpływającego się masła i naturalnego sera żółtego, budzi w nas wspomnienia ciepła rodzinnego domu lub sielskich wakacji u dziadków. Światowy Dzień Chleba, który obchodzimy 16 października jest doskonałą okazją, by spróbować samodzielnie wypiec bochenek chleba i podać go domownikom w tej najprostszej, ale jakże smakowitej wersji.
|
16 Paź 2024 |
S.Z. |
8 października Dzień Pieroga. Te pierogi Polacy lubią najbardziej
8 października Dzień Pieroga. Te pierogi Polacy lubią najbardziej
Jak wynika z Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24, choć Polacy uwielbiają rodzimą kuchnię, coraz chętniej sięgają po przysmaki z różnych zakątków świata. Idealnym przykładem są pierogi. To z pozoru jeden z najprostszych przepisów, lecz każda kultura ma na niego swój własny pomysł – i zamyka w cieście i farszu swoje ulubione smaki. Dzień Pieroga obchodzony 8 października to doskonały moment, by wyjść poza klasykę i urozmaicić nasze menu o nowe potrawy.
|
08 Paź 2024 |
S.Z. |
Znaleźć czas na kawę, to znaleźć czas dla zdrowia
Znaleźć czas na kawę, to znaleźć czas dla zdrowia
Od ponad połowy tysiąclecia podbija kolejne kraje. Gromadzi rzesze zwolenników, ale i przeciwników. Uwiedzeni nie wyobrażają sobie bez niej dnia. 29 września obchodzi swoje święto – poznajmy kawę od ziarenka do filiżanki!
|
28 Wrz 2024 |
S.Z. |
Jesienne grzybobranie z WSP „Społem”
Jesienne grzybobranie z WSP „Społem”
24 września obchodziliśmy w Polsce Dzień Grzyba. To idealny moment, żeby uświadomić sobie jak ważną rolę ten składnik pełni w naszej kuchni. Świeże kurki, borowiki czy podgrzybki to symbole jesieni, ale ich smak może towarzyszyć nam także zimą i wiosną. Dzięki przetworom z możemy delektować się leśnymi skarbami przez cały rok i wykorzystywać je jako oryginalne urozmaicenie codziennych potraw. Warto do ich przygotowania sięgnąć po produkty WSP „Społem”
|
26 Wrz 2024 |
S.Z. |
Dojrzewający ser żółty – nasz lokalny „superfood”!
Dojrzewający ser żółty – nasz lokalny „superfood”!
Czy wiesz, że dobrej jakości sery żółte o maksymalnie prostym i naturalnym składzie są bogatym źródłem białka oraz wielu witamin i mikroelementów? To znane od wieków połączenie mleka, soli, bakterii fermentacyjnych oraz podpuszczki mikrobiologicznej, poddane prostemu procesowi dojrzewania, jest naszym prawdziwym, lokalnym „superfoodem”. Sery żółte wzmacniają przy tym nie tylko nasze ciało, ale także wpływają na wzrost poziomu serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
|
23 Wrz 2024 |
S.Z. |
Jak przechowywać sery? Porady eksperta
Jak przechowywać sery? Porady eksperta
W lodówce, zamrażarce, a może w spiżarni - gdzie najlepiej przechowywać dojrzewające sery żółte, aby nie traciły swojego wyjątkowego smaku, aromatu i konsystencji? Prezentujemy krótki przewodnik po tradycyjnych i alternatywnych metodach przechowywania serów typu szwajcarskiego i holenderskiego, które od wieków przekazywane są przez smakoszy z pokolenia na pokolenie.
|
15 Wrz 2024 |
S.Z. |
Zostań „Zero Hero”: Pyszne.pl podpowiada, jak dłużej cieszyć się ulubionym jedzeniem
Zostań „Zero Hero”: Pyszne.pl podpowiada, jak dłużej cieszyć się ulubionym jedzeniem
Ratowanie planety zaczyna się od małych kroków. Niemarnowanie jedzenia to jeden z najprostszych sposobów na to, by przyczynić się do ochrony środowiska. Pyszne.pl podpowiada, co zrobić, aby zostać „Zero Hero” i cieszyć się wyśmienitym smakiem naszych ulubionych dań do ostatniego kęsa.
|
13 Wrz 2024 |
S.Z. |
Letnia kolacja przy grillu z produktami WSP „Społem”
Letnia kolacja przy grillu z produktami WSP „Społem”
Ostatnie chwile wakacji, możemy wykorzystać na spędzaniu czasu z rodziną lub znajomymi przy ogrodowym stole. Sierpniowa aura pozwoli nam na pożegnanie lata w towarzystwie rozpalonego grilla lub ogniska. Wspólnie z bliskimi przygotujmy pyszne przekąski i postarajmy się zapamiętać te momenty na długo. Smaku naszym potrawom dodadzą sosy WSP „Społem”, dzięki którym zarówno mięso, jak i warzywa będą bardziej wyraziste.
|
25 Sie 2024 |
S.Z. |
10 fascynujących faktów o francuskich serach
10 fascynujących faktów o francuskich serach
Francja znana jest nie tylko z pięknych zabytków, mody i zapierających dech w piersiach widoków, ale także ze znakomitej kuchni. A w niej prym wiodą sery. W końcu, jak powiedział Charles de Gaulle: „Jak można rządzić krajem, który ma 246 rodzajów sera?”. Tak naprawdę, liczba jego odmian jest prawie dwa razy większa, a oficjalnie wyróżnia się ich ponad 400!
|
09 Sie 2024 |
S.Z. |
Ulubiona potrawa Polaków obchodzi swoje święto.
Ulubiona potrawa Polaków obchodzi swoje święto.
Dzień Kebaba był 12 lipca.Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24 najczęściej zamawianą w dostawie przez Polaków potrawą jest kebab. Jego historia sięga X wieku, jednak w Polsce zadebiutował dopiero w latach 70. w Sopocie. Od tamtej pory robi w naszym kraju zawrotną karierę, która znacznie przyspieszyła w ciągu ostatnich 30 lat. Z okazji Światowego Dnia Kebaba serwis Pyszne.pl dzieli się garścią ciekawostek o daniu, które swoją popularnością w Polsce przewyższa nawet hamburgery, pizze czy rodzime zapiekanki.
|
14 Lip 2024 |
S.Z. |
Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności we własnym domu?
Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności we własnym domu?
Jak możemy ustrzec się przed skutkami braku higieny i niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych? Oto kluczowe zasady postępowania z żywnością, które zostały przedstawione w ramach unijnej kampanii #Safe2EatEU.
|
03 Lip 2024 |
s.z. |
Największe kulinarne virale tego roku
Największe kulinarne virale tego roku
Internet to dziś główne źródło kulinarnych inspiracji. Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24 aż 56% przebadanych młodych dorosłych (18-24 lata) poszukuje treści związanych z jedzeniem na TikToku i YouTube, a 48% – na Instagramie. Z okazji obchodzonego 30 czerwca Światowego Dnia Mediów Społecznościowych serwis Pyszne.pl przygotował przegląd tegorocznych kulinarnych hitów Internetu.
|
30 Cze 2024 |
s.z. |
|